preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica

 > Naslovnica
Vijesti

Proslavili smo Dan škole i predstavili projekt "Mi jedemo odgovorno"

Autor: Martina Mlinarić, 18. 5. 2017.

U utorak smo proslavili Dan škole. Organizirali smo radionice na kojima su se obrađivale teme u sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno".  Za svaki je razred bila zadana tema na koju su se izrađivali plakati, provodile ankete, pripremale voćne salate, pisala pisma, izrađivali jelovnici i mnoge druge zanimljivosti.

Organizirana su i sportska natjecanja učenika, a u popodnevnim satima je u velikom holu održana svečana priredba na kojoj su se okupili učenici, učitelji, roditelji, djedovi i bake, bivši djelatnici škole i brojni posjetitelji. Učenici su se predstavili pjesmama, plesom, mjuziklom, recitacijom i igrokazom. Sve su točke oduševile prisutne, no prireda je završila pobjedničkom pjesmom "Balleilakka" s Festivala dječjeg stvaralaštva  našeg udruženog zbora "Zbrku".  Svojom pozitivnom energijom i veseljem oduševili su sve prisutne i pokazali zašto su baš oni pobjednici. Nagrađeni su gromoglasnim pljeskom i ovacijama.

Proslava se nastavila u malom holu gdje je predstavljen projekt "Mi jedemo odgovorno" u koji se naša škola uključila u listopadu 2016. godine. Već početkom drugog polugodišta učenici naše škole u školskoj kuhinji jedu odgovorno, tj. ponedjeljekom je dan „bez mesa“. Također u svakodnevnoj ponudi kuhinje imamo i svježe sezonsko i domaće voće.

Posjetitelji su mogli degustirati hranu koja je pripremljena prema pravilima odgovorne prehrane. Na bogatom stolu našli su se popečci od heljde, ćevapi od povrća i ječma, lazanje od povrća, gulaš sa seitanom, kanapei s namazom od slanutka i tofua, trokuti s povrćem, povrće u začinskom bilju. Svi su bili začuđeni kako hrana bez mesa može biti izrazito ukusna i primamljiva. Da je hrana doista bila ukusna pokazali su prazni pladnjevi i zadovoljna lica nakon svakog zalogaja. Na zidovima malog hola predstavljeni su plakati koje su vrijedni učenici, uz pomoć svojih učitelja, izrađivali na radionicama.

Osjećamo zadovoljstvo i ponos što smo ušli u ovaj projekt i podigli svijest o tome kako je važno jesti odgovorno i odgovorili na pitanje što znači jesti odgovorno. Učenicima smo ukazali da odabirom hrane koju jedu smanjuju utjecaj proizvodnje hrane na klimatske promjene. Vjerujemo da smo ih motivirali i inspirirali da preispitaju svoje prehrambene navike te zauzmu globalno odgovoran odnos prema hrani. Pokazali smo im da hrana ima velik utjecaj na njih i na druge ljude diljem planeta.

                                                                                 Novinarska skupina  

    

 

 
Info

Akcije skupljanja starog papira i čepova su u pravilu svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu. Skupljamo stari papir i čepove kroz cijelu šk. godinu. Bilo koji radni dan od 8-19h javite se spremačicama ili domaru koji će izvagati i zapisati za koji razred ste donijeli i to se pribraja u akciju. Hvala vam!

E dnevnik

Dragi učenici, korisničko ime i lozinku dobit ćete kod svoje učiteljice ili razrednice.

Dragi roditelji, za uslugu eGrađani obratite se u najbližu poslovnicu FINE.

Dokumenti
Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica / J. Pucekovića 4, HR-10410 Velika Gorica / os-ekumicica-velikagorica.skole.hr / ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju