preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica

 > Naslovnica
Vijesti

Recimo „NE“ jednokratnoj plastici

Autor: Administrator , 11. 5. 2020.

Važnost brige o okolišu, koja prije svega podrazumijeva odgovorno odlaganje otpada, potvrđena je uključivanjem našeg Grada u projekt pod nazivom „Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice“. Neosporna je činjenica kako planet Zemlja sve više treba našu pomoć, štoviše vapi za njom, upozoravajući nas da bi posljedice onečišćenja okoliša mogle biti kobne. Na tragu te problematike te u okviru programa Ekoškole čiji je OŠ Eugena Kumičića ponosni član, Damir Matošević, profesor hrvatskog jezika u našoj školi, odlučio je učenike petih razreda potaknuti na razmišljanje o štetnosti jednokratne plastike te o toj tematici progovoriti na velikogoričkom City radiju. Specifična situacija uzrokovana širenjem koronavirusa zatvorila je vrata škola diljem svijeta, no to nije spriječilo profesora Damira u kreativnom osmišljavanju nastave na daljinu. Obrada nastavne jedinice iz hrvatskog jezika, kojoj je ishod učenike pripremiti za održavanje kvalitetnih govora, rezultirala je podizanjem svijesti o štetnim učincima jednokratne plastike ne samo na okoliš, nego i na naše zdravlje – fizičko i mentalno. Na taj su način učenici stekli spoznaje o povezanosti ljudi i prirode, čime su ostvarene dvije međupredmetne teme: Održivi razvoj i Zdravlje. Pripremajući se za svoje dvominutne govore učenici su, slijedeći upute svoga profesora, objasnili pojam i štetnost jednokratne plastike te konačno zaključili koji su mogući načini rješenja problema te kako oni sami mogu doprinijeti očuvanju okoliša. Unatoč činjenici kako je poticaj za stvaranje govora bio tekst pod nazivom „Zlarin – otok bez plastike“, koji govori o tendenciji otočana da se ukine jednokratna plastika, važno je napomenuti kako su učenici naše škole svojim govorima dokazali da njihova kreativnost u stvaranju novih rješenja nema granica. Poučni govor profesora Damira i njegovih najmlađih učenika otvorio je pitanje koliko svatko od nas može učiniti za spas našega planeta te hoćemo li uskoro, kako je zaključio učenik Filip, umjesto recepta za pripremu ribe smišljati kako pripremiti plastiku koje u našim morima ima svakog dana sve više.
Info
 
E dnevnik

Dragi učenici, korisničko ime i lozinku dobit ćete kod svoje učiteljice ili razrednice.

Dragi roditelji, za uslugu eGrađani obratite se u najbližu poslovnicu FINE.

 
Dokumenti
 
Oglasna ploča
 
Obavijest

Poštovani roditelji,

na našu web stranicu stavljamo bilješke o aktivnostima i uspjesima naših učenika popraćene fotografijama. Ukoliko među vama ima roditelja koji ne žele da fotografije njihove djece budu u tom kontekstu objavljene, najljepše Vas molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i osobno nas o tome izvijestite. Hvala.

 

e-mail: os-eugena-kumicica@zg.t-com.hr

MB : 80613269

OIB: 40011714464

TEL: 6221302, 

FAX: 6222029

Ime vlasnika računa : Grad Velika Gorica

Naziv banke: Erste

IBAN broj: HR38 2402 0061 5000 6758 1

HR 00

Poziv na broj : 7803-14371-MB uplatitelja

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica / J. Pucekovića 4, HR-10410 Velika Gorica / os-ekumicica-velikagorica.skole.hr / ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju