preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica

Login
Info

Papirko

Akcija sakupljanja papira u

srijedu 16.1.2019.

od 8.00 - 18.00 h

 

 

E dnevnik

Dragi učenici, korisničko ime i lozinku dobit ćete kod svoje učiteljice ili razrednice.

Dragi roditelji, za uslugu eGrađani obratite se u najbližu poslovnicu FINE.

OŠ EUGENA KUMIČIĆA

 

J. PUCEKOVIĆA 4

10410  V.  GORICA

e-mail: ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr

MB: 80613269

OIB: 40011714464

Tel: 6221-302

Fax: 6222-029

IBAN:

HR6624020061854100005

Poziv na broj: 64 7803-14371

ravnateljica: Snježana Ruklić, prof.

ravnateljica@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr

Školska godina 2011./2012.
Zelena zastava Kumičić škole
Dubravka Bayer / datum: 15. 6. 2012. 13:15

Školsku priredbu na kojoj je podignuta zelena zastava sa znakom međunarodnih eko škola upriličili smo 14. lipnja.

Zbog nepredvidivih vremenskih uvjeta svečanost se održala u holu škole umjesto u dvorištu. Svečanosti su nazočili predstavnik Udruge „Lijepa naša“, gradonačelnik Velike Gorice i drugi uvaženi gosti, ravnateljica, učitelji i drugi djelatnici škole, učenici i roditelji.

Vrhunac programa bilo je podizanje zelene zastave uz izvedbu školske eko himne. Pjesmi učenika okupljenih u zbor pridružila se pljeskanjem i brojna publika, a radost i ponos primijetio se na licima svih učenika i djelatnika.

Na taj način pridružili smo se brojnoj međunarodnoj zajednici škola koje odgoj i obrazovanje za okoliš ugrađuju u svakodnevni život i rad učenika i djelatnika škole.

Da bismo postali eko škola morali smo ispuniti nekoliko uvjeta, a to su prije svega bili organizacija eko odbora i eko dana te formiranje eko patrole. Trebalo je osmisliti logo, himnu i slogan s eko predznakom. Učenici naše škole  slušaju o ekologiji kroz redovni nastavni program i kroz izvannastavne aktivnosti, uređuju eko vrt kraj škole, brinu se o očuvanju prirode i recikliranju otpada, sakupljaju stari papir i plastične vrećice.

Status Međunarodne eko škole obnavlja se svake dvije godine, pa s aktivnostima treba nastaviti istim tempom i nema mjesta opuštanju, a mi smo spremni na sve eko izazove koji nas čekaju.


[OPŠIRNIJE]Postali smo Eko-škola!
Dubravka Bayer / datum: 6. 5. 2012. 17:39

Međunarodna koordinacija za Eko-škole, na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, dodijelila je našoj školi status Međunarodne Eko-škole! 

Svečanost obznanjivanja statusa XII. generaciji Međunarodnih Eko-škola iz Hrvatske (kao i obnavljanje statusa II., IV., VI., VIII. i X. generaciji), te uručenje zelenih zastava i certifikata, uz prigodni domjenak, održano je  4. svibnja u Globusu na Zagrebačkom Velesajmu.

Predstavnice naše škole bile su ravnateljica Snježana Pavić, te profesorice Darija Jurišić i Dubravka Bayer. Ovom povijesnom događaju za OŠ Eugena Kumičića nazočio je i dogradonačelnik Velike Gorice Ervin Kolarec.

Svim školama certifikate je uručio Ante Kutle - predsjednik Udruge Lijepa naša i izaslanica ministrice Mirele Holy uz zajedničko fotografiranje svih škola iz iste županije.

Najsrdačnije čestitke i hvala svima koji su za to zaslužni!


[OPŠIRNIJE]ZELENA ČISTKA
Mirna Kereković / datum: 26. 4. 2012. 18:01

ZELENA ČISTKA - Čišćenje oko škole povodom Dana planete Zemlje

U petak 20.4. učenici 1.d razreda zajedno s učiteljicom Ljubicom Bučanac i asistenticom Andrejom Rambrot čistili su područje oko zgrade škole. U sakupljanju otpada pridružili su im se neki od učenika 7.d, 8.c i 8.d razreda. Učenici su ovom akcijom željeli obilježiti Dan planete Zemlje te dati svoj doprinos u očuvanju okoliša.

Evo kako je bilo ...


[OPŠIRNIJE]Projektni EKO dan
Dubravka Bayer / datum: 31. 3. 2012. 23:23

Organizirali smo 30. ožujka projektni EKO DAN u našoj školi na temu OTPAD. Učenici nižih razreda su slušali predavanje o zbrinjavanju otpada. Viši razredi su marljivo prikupljali stari papir i plastične vrećice u svome susjedstvu, obilazeći ulice grada. Kod većih količina papira pomagali su si biciklima ili su se angažirali roditelji i učitelji s automobilima. 

Osmaši su uzeli oruđe u ruke i okušali se u prvim proljetnim radovima. Kopanjem zemlje započeli su uređivanje školskog vrta. 

Budući da je naša škola u postupku stjecanja statusa međunarodne eko škole, očekuju nas i druge eko akcije kojima ćemo pokazati da s radošću brinemo o okolišu.


[OPŠIRNIJE]Sat za planet Zemlju
Dubravka Bayer / datum: 31. 3. 2012. 22:53

Sudjelovali smo u akciji pod nazivom Sat za planet Zemlju (Earth Hour) koju organizira Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature, WWF). U subotu navečer 31. ožujka 2012. svjetlo se simbolično ugasilo od 20.30 do 21.30 h na brojnim mjestima diljem planeta, pa tako i u Zagrebu na Zrinjevcu gdje smo mi bili.

Cilj ove akcije je potaknuti sve ljude svijeta da svakodnevnim vođenjem računa o uštedi energije pridonesu zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i smanje svoj ekološki otisak.


[OPŠIRNIJE]Potpora našoj kandidaturi za EKO školu
Dubravka Bayer / datum: 22. 3. 2012. 16:30

Izjavu potpore našoj kandidaturi za dobivanje statusa Međunarodne EKO škole, jutros je zajedno s ravnateljicom škole Snježanom Pavić potpisao i gradonačelnik Dražen Barišić. Potpisivanju izjave prisustvovali su i predstavnici učenika i učitelja, te novinari. 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan šuma
Dubravka Bayer / datum: 21. 3. 2012. 19:23

Svjetski dan šuma 21.3. obilježili smo plakatima na hodniku i predavanjem o tropskim šumama, a započeli smo i proljetne radove u dvorištu škole. Okopali smo mlada stabla i grmove te smo sadili cvijeće. Uređuju se i sve drvene klupe ispred škole.

                        


[OPŠIRNIJE]EKO kviz Lijepa naša
Dubravka Bayer / datum: 6. 3. 2012. 13:15

                   

Naši učenici sudjelovali su 5.ožujka 2012. na županijskom EKO-kvizu Lijepa naša pod vodstvom prof. biolog. Darije Jurišić. 

Predstavljale su nas dvije ekipe, jedna s prezentacijom na temu "Kosac naš Turopoljski" (Lucija Batinić 8.d, Lana Turk 7.c, Matej Štefančić 6.e i Bruna Herceg 5.e), a druga s prezentacijom na temu "Energetska učinkovitost u našoj školi" (Mateja Pavlinovac 8.e, Gabrijela Buljan 7.c, Korina Cvijanović 6.c i Ema Omanović 5c). Osvojili su 3. i 4. mjesto.
 
Ekipe su trebale pokazati i znanje iz predmeta: prirode/biologije, geografije, kemije i vjeronauka.

 


[OPŠIRNIJE]EKO-patrola
Dubravka Bayer / datum: 17. 2. 2012. 13:52

Skupina učenika tzv. EKO-patrola zadužena je za kontrolu i praćenje provedbe programa EKO-škole. Učenici iz EKO-patrole prate ostvarivanje ciljeva zacrtanih u programu naše škole, te vode zabilješke o tomu. Oni „nadgledaju“ postupanje ostalih učenika, ali i odraslih. Upozoravaju na ono što je loše, a pohvaljuju ono što je dobro! Predlažu rješenja uočenih problema. Naša škola je velika, pa imamo nekoliko EKO-patrola.

Da li učenici pravilno postupaju s otpadom?

Odvojeno prikupljajmo za recikliranje: papir u plavi, a plastiku u žuti spremnik. 

Za stare baterije (opasan otpad) je crveni spremnik.

                      

 
 
Štedi li se u školi energija?

EKO-patrola analizira račune za grijanje, struju i vodu. 

Naljepnicama upozoravaju: štedi vodu, ugasi struju!

           

 

 

Imamo li dovoljno biljaka u učionicama i hodnicima?

 

                  

           

 

Unesimo EKO u naše živote ...

EKO-patrola plakatima šalje učenicima EKO-poruke.

                             

 


[OPŠIRNIJE]Akcije skupljanja starog papira
Dubravka Bayer / datum: 3. 2. 2012. 13:19

 

U zajedničkim akcijama učenika i njihovih roditelja, te učitelja i drugih djelatnika škole sakupljeno je ove šk.god. više od 16 tona starog papira!!

Hvala svima! Nastavimo tako i dalje jer jednom se tonom sakupljenog starog papira izbjegava sječa 20 stabala.

 

                             Boris Opačić, prof.


[OPŠIRNIJE]EKO kodeks, himna i logo
Dubravka Bayer / datum: 29. 1. 2012. 18:58

OBJAVLJUJEMO NATJEČAJE ZA UČENIKE:

"Najbolji slogan kao EKO-kodeks naše škole"

Pozivamo učenike na natjecanje u osmišljavanju izreke, stiha ili slogana - EKO kodeksa za našu školu, kojim ćemo iskazati svoje težnje u zaštiti okoliša.

"Najbolji stihovi pjesme kao EKO-himna naše škole"

Pozivamo učenike na natjecanje u sastavljanju stihova što bolje pjesme koja će biti uglazbljena i postati EKO-himna naše škole. Tekst mora biti ´EKO´!

"Najbolji LOGO za EKO-školu"

Pozivamo učenike na natjecanje u crtanju što boljeg znaka za našu školu koji će postati službeni logo naše škole.

Logo – amblem, grb, prepoznatljiv simbol, grafički znak koji sadrži i tekst (OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica i eventualno EKO-škola). Crtež mora biti ´EKO´! Može imati veze s krajem iz kojeg je škola-Velika Gorica/Turopolje.

Svoje radove učenici mogu predati profesoricama biologije ili kemije najkasnije do 17. veljače 2012.


[OPŠIRNIJE]EKO-škola
Katarina Grgić Noršić / datum: 16. 1. 2012. 13:40

Ponukani uspjehom naših prošlogodišnjih eko-projekata, prijavili smo se za sudjelovanje u međunarodnom programu EKO-škole i ozbiljno se pripremamo! Da bismo stekli ugledni status "EKO" škole, nakon prijave za sudjelovanje, trebamo izraditi program i dosljedno ga provoditi.

Okvirno potrebno je učiniti 7 velikih koraka:

1. Osnivanje odbora Eko-škole

2. Ocjena stanja okoliša

3. Plan djelovanja (izrada programa rada)

4. Praćenje stanja i ocjenjivanje (eko-patrole)

5. Eko-teme u nastavi (interdisciplinarnost)

6. Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija

7. Izrada eko-kodeksa


[OPŠIRNIJE]EKO-vijesti
Katarina Grgić Noršić / datum: 15. 12. 2011. 13:36

Započeli smo suradnju s eko-udrugom ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) čije sjedište je u Vukomeriću gdje stvaraju ekološki edukacijski centar "Reciklirano imanje".

Članovi udruge ZMAG našim će učenicima od 5.-8.razreda, u sklopu EU projekta "Energy for the future", tijekom ove školske godine održati predavanja sa zanimljivim temama iz važnih područja održivog razvoja i zaštite okoliša:

1. Korištenje obnovljivih izvora energije u praksi (Hrvatska-zemlja sunca, vode, vjetra i šuma)

2. Naša hrana (prednosti lokalno proizvedenih i ekoloških namirnica)

3. Zdravo stanovanje (uporaba prirodnih materijala u graditeljstvu)

4. Otpad sa kojim se svakodnevno susrećemo (kako smanjiti količinu komunalnog otpada)


[OPŠIRNIJE]Europske škole za živući planet
Katarina Grgić Noršić / datum: 12. 12. 2011. 14:33

Uključili smo se u još jedno međunarodno školsko natjecanje ekoloških projekata pod imenom "Europske škole za živući planet".

Natjecanje je započelo jednotjednom akademijom u Austriji gdje su kroz radionice i aktivnosti u prirodi, stručnjaci WWF-a (World Wide Fund for Nature) učenicima i njihovim profesorima predstavili teme projekata: „Ekološki otisak - globalni efekti potrošnje", „Dunav - Europska žila kucavica", „Aktivni građani - angažiranje i motiviranje". 

 

Do kraja školske godine, učenici će imati vremena razviti i primijeniti svoje projekte u suradnji s prof. biologije Darijom Jurišić.

Najkreativnije ideje bit će odabrane na završnom događaju u lipnju 2012. u Rumunjskoj.


[OPŠIRNIJE]Nagradni izlet u NP Brijuni
Administrator / datum: 14. 11. 2011. 11:06

 

Unija papir d.o.o. nagradila nas je izletom u NP Brijuni jer smo u prošloj šk.god. bili jedna od tri najbolje škole u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u sakupljanju starog papira kroz školske akcije. 

Iz OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica na nagradno putovanje 4.11.2011. išlo je 15 učenika u pratnji prof. Dubravke Bayer.

                                                      

 

"Recikliranjem papira čuvamo šume, štedimo energiju i smanjujemo onečišćenje vode i zraka!"

PAPIRKO - čuvar šuma

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju