preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica

 > EKO škola  > u4energy
U4energy

Kumičić u europskom natjecanju U4energy

Autor: Unknown , 14. 2. 2012.

 

Preuzeto 25.05.2011. sa VG danas

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/2763/kumicic-u-europskom-natjecanju-u4energy.aspx

Osnovna škola Eugena Kumičića nedavno se uključila u paneuropsko natjecanje o energetskoj učinkovitosti «U4energy» koje organizira Europska komisija. U natjecanju sudjeluje 31 zemlja, a glavni razlog ovog projekta je očuvanje energije i pomoć u izgradnji održive budućnosti, te energetska edukacija i razvoj ekološke svijesti djece u osnovnim školama.

OŠ Kumičić uključila se u projekt na inicijativu ravnateljice Snježane Pavić, a najveću ulogu imaju učenici 7.c razreda na čelu s profesoricom kemije, Dubravkom Bayer. Oni su ti koji pozivaju druge učenike da zajedničkim naporima učine nešto za očuvanje energije i budućnost, i to tako da održavaju prezentacije, dijele letke, emitiraju animirane filmove s poučnim porukama, i lijepe naljepnice s porukama «Gasi svijetlo!» ili «Štedi energiju-ugasi računalo».

                                       

Natjecanje se održava u A, B i C kategoriji, a mladi velikogorički osnovnoškolci sa svojom školom sudjeluju u sve tri. Prva kategorija odnosi se na mjere energetske efikasnosti koje su poduzete u školi. U drugoj kategoriji se vrednuju poduzete pedagoške mjere za podizanju svijesti o efikasnom korištenju energije, a u trećoj se vrednuju najbolje kampanje o podizanju svijesti energetske učinkovitosti.

Malo po malo, ostvaruju se ideje koje su ipak ograničene financijskim sredstvima. U zadnje dvije godine adaptacijom sanitarnih čvorova i vodovodnih instalacija pridonijelo se uštedi vode, zamjena starih prozora smanjila je gubitak toplinske energije, a već više godina učenici su na 2.mjestu u županiji po količini skupljenog papira za recikliranje.

Najnoviji korak promjena je rasvjete u učionicama u kojima umjesto starih lampi već neko vrijeme svijetle one s niskoenergetskim flourescentnim cijevima. Prijedlog je podržao Grad, a ostvaren je zahvaljujući financijskim sredstvima koja su prikupili sami učenici na prošlom Božićnom sajmu u svojoj školi, a što je bilo dovoljno za 11 učionica.

Nakon proglašenja najboljih u očuvanju energije nagrade će se dodijeliti na nacionalnoj i paneuropskoj razini. Rokovi za prijavu su prošli, a bez obzira osvoje li nešto ili ne, učenici OŠ Eugena Kumičića svakako su pokazali da svatko od nas može učiniti nešto za Zemlju, pa i za svoje račune.
Info

Akcije skupljanja starog papira i čepova su u pravilu svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu. Skupljamo stari papir i čepove kroz cijelu šk. godinu. Bilo koji radni dan od 8-19h javite se spremačicama ili domaru koji će izvagati i zapisati za koji razred ste donijeli i to se pribraja u akciju. Hvala vam!

E dnevnik

Dragi učenici, korisničko ime i lozinku dobit ćete kod svoje učiteljice ili razrednice.

Dragi roditelji, za uslugu eGrađani obratite se u najbližu poslovnicu FINE.

Dokumenti
Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica / J. Pucekovića 4, HR-10410 Velika Gorica / os-ekumicica-velikagorica.skole.hr / ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju