preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica

 

VOLONTERSKA AKCIJA: OSNIVANJE ŠKOLSKOG VRTA

U sklopu projekta Edutopija 21 – stvaramo održivu budućnost  kao završna aktivnost organizirana je volonterska akcija u kojoj su instalirane povišene gredice. Naši vrijedni učenici volonteri i njihova voditeljica Sanja Haljinko pomogli su našim domarima složiti gredice što je bio zahtjevan, ali i zabavan zadatak. Postavili su ih u školski vrt te ih djelomično ispunili zemljom.

Nakon toga su učenici 5. D (Franka Matašin, Lucija Drezga i Toma Lukenda) i 4. E (Sunčana Balenović i Ana Bogunović), njihovi roditelji (Gordana Matašin, Ivana Drezga, Anto Lukenda, Iva Cestarić i Andreja Valjak Balenović), ravnateljica Snježana Ruklić, domar Josip, učiteljice Stanka Čirjak  i Nevena Petrović dopunili gredice vrtnom zemljom, a u nju su vrijedne ručice naših učenika posadile jagode, aromatično bilje, salate, raštiku, peršin i lučice. Na kraju su ih obilno zalili te zaželjeli da brzo izrastu kako bi se što prije zasladili i pokojim plodom.

Instaliranje našeg “povišenog” vrta  i rad u njemu  pridonijet će razvoju nekih pozitivnih osobina kao što su  odgovornost, preciznost, točnost, razvoj osjećaja za lijepo, razvoj sposobnosti aktivnog slušanja, rada prema uputama i sl. Postat će  pravo mjesto za uživanje na svježem zraku i mjesto usvajanja novih znanja i sposobnosti.

    

    

EdUTOPIJA 21: Pitali smo učiteljice koja je njihova vizija održive budućnosti u školama

"Zašto je obrazovanje o održivom razvoju od presudne važnosti i koje korake projekt EdUTOPIJA 21 čini prema održivoj budućnosti pitali smo tri učiteljice.

U projektu EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost škole su srce zajednice, pokretači i nositelji održivog razvoja, a posebno je naglašena njihova važna uloga u odgoju "građana budućnosti" koji imaju razvijene održive navike i usađene vrijednosti solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama. Kroz niz edukativnih predavanja, praktičnih radionica i volonterskih akcija namijenjenih osnovnoškolcima, EdUTOPIJA 21 djecu i mlade uči o održivom razvoju i osnažuje ih da s razumijevanjem gledaju svijet oko sebe, da se hvataju ukoštac s ključnim izazovima, pokreću pozitivne promjene i aktivno doprinose stvaranju odgovornijeg i pravednijeg društva te održivijeg svijeta. Svoj pogled u održivu budućnost u školama, ali i izvan njih podijelile su školske koordinatorice u projektu Stanka Čirjak (OŠ Eugena Kumičića), Jelena Šaban (OŠ Novo Čiče) i Tatjana Mikulin (OŠ Vukovina i PS Rakitovec)."

Intervju pročitajte na stranicama ZMAGA.

 

EdUTOPIJA21 - stvaramo održivu budućnost

 

14. lipnja 2019. potpisan je Ugovor o suradnji za provedbu dvogodišnjeg ZMAG-ovog projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost koji se provodi u suradnji s Gradom Velikom Goricom i sedam velikogoričkih osnovnih škola među kojima je i naša škola OŠ Eugena Kumičića (OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, PŠ Lukavec, PŠ Dubranec, OŠ Vukovina i PŠ Rakitovec), a financiran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. 


U sklopu ZMAG-ovog projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost sljedeće dvije godine velikogoričke škole bit će središte i pokretač održivog razvoja u zajednici. Učenici će na inovativan i praktičan način učiti o održivom razvoju, a učitelji, roditelji i lokalna samouprava o umrežavanju i rješavanju situacija na održiv način. Svi zajedno radit će tako na stvaranju ekonomske i socijalne kohezije i održivom razvoju lokalne zajednice. U projekt će se uključiti 11 osnovnih škola, 640 učenika i učenica, 32 učiteljice i učitelja te više od 20 ostalih sudionika iz lokalne zajednice. Našu školu predstavaljaju učiteljice Stanka Čirjak, Dubravka Bayer, Danjela Faber, Darija Žaper, Katarina Grgić Noršić i Maja Đuričić na čelu s ravnateljicom Snježanom Ruklić.
 

Više o projektu pročitajte na stranici VG DANAS.

Projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

 

Ured-za-udruge_LOGO_HR_RGB_72dpi_vertica
 
Svicarsko-hrvatski-program-suradnje-LOGO
 
 

* Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

1. predavanje: Što jedemo?

 

U okviru projekta EdUTOPIJA 21 5. studenoga 2019. održano je prvo predavanje na temu "Što jedemo?".

 

2. predavanje : Ekološki otisak

 

Učenici 6.c razreda 5.veljače sudjelovali su u zanimljivoj i poučnoj radionici: Ekološki otisak. Osim što su pomoću zanimljivog online upitnika dobili izračun svog ekološkog otiska, naučili su i kako ga smanjiti te podučiti druge istom. 

 

  

  

 

1. radionica : Izrada dezodoransa 

Učenici Eko skupina osmih, šestih i sedmih razreda sudjelovali su u  radionici izrade dezodoransa od prirodnih materijala. Naučili su svojstva i upotrebu sastojaka potrebnih za izradu. Sami su zagrijavali, vagali i miješali elemente, odabirali eterična ulja, dobro se proveli, puno novoga naučili i odnijeli doma svoj vlastiti dezodorans.

    

   

    

 

 

 

Info
 
E dnevnik

Dragi učenici, korisničko ime i lozinku dobit ćete kod svoje učiteljice ili razrednice.

Dragi roditelji, za uslugu eGrađani obratite se u najbližu poslovnicu FINE.

Priloženi dokumenti:
STATUT 2019.pdf
OTVORENI SAT 2324.xls

 
Dokumenti
 
Oglasna ploča
 

e-mail:
os-eugena-kumicica@zg.t-com.hr;
ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr

MB : 80613269

OIB: 40011714464

TEL: 6221302, 

FAX: 6222029

Ime vlasnika računa : Grad Velika Gorica

Naziv banke: Erste

IBAN broj: HR66 24020061854100005

HR 64

Poziv na broj : 7803-14371-MB uplatitelja

 
 > Projekti  > EdUTOPIJA 21
CMS za škole logo
Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica / J. Pucekovića 4, HR-10410 Velika Gorica / os-ekumicica-velikagorica.skole.hr / ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju