preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica

 > EKO škola  > 2016-2017
Školska godina 2016/2017

Mi jedemo odgovorno

Autor: MARIJA VARGA, 25. 1. 2017.

Eat Responsibly! – Jedi odgovorno! je projekt sufinanciran od strane Europske unije, u kojem sudjeluju 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE).
Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive.
Partneri u realizaciji ovog programa su civilne organizacije iz 9 zemalja članica FEE:
GLOPOLIS (CZ) - vodeći partner

Ostale partnerske organizacije:
TEREZA (CZ),
ŽIVICA (SK),
Društvo DOVES – FEE (SI),
Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (RO),
Bulgarian Blue Flag Movement (BG),
Udruga Lijepa Naša (HR),
Environmental Partnership Foundation (PL),
Nature Trust Malta (MT),
Vides Izglitibas Fonds (LV)

DEAR projekti (Development Education and Awareness raising – Razvojno obrazovanje i podizanje svijesti)

Ciljevi:
- mobilizirati mlade kako bi bolje razumjeli međuovisnost svijeta u kojem žive
- mobilizirati i osposobiti mlade kako bi se aktivirali u smjeru globalno odgovornih načina konzumacije prehrane u novim zemljama članicama EU kroz akcijski usmjerene globalne odgojno obrazovne programe u školama i izvan njih
- učvrstiti poziciju razvojnih tema u radu civilnih organizacija u novim članicama EU
- pomoći nastavnicima u novim članicama EU pri integriranju razvojnih tema u školski kurikulum
- razvijati kritičko mišljenje kod učenika i studenata te potaknuti na poduzimanje akcija
- podići svijest roditelja i šire zajednice

Glavne poruke projekta:
- Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima.
- Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš.
- Ne razbacujte se hranom. Kupujte i jedite samo ono što vam je potrebno.
- Pametno postupajte s ostatcima hrane – darujte ih, nahranite životinje ili kompostirajte.
- Kupujte domaću hranu ili hranu koje ima malen utjecaj na okoliš, te vodite brigu o tome tko je proizveo, tko isporučuje hranu i pod kojim uvjetima.
- Pozitivnim duhom pristupite vizualnom izgledu hrane koju konzumirate. (cijenite hranu po njenim nutritivnim vrijednostima a ne vizualnom izgledu)
  Ovim projektom želimo inspirirati i motivirati ciljane skupine, a ne prisiliti ih da promjene svoje životne navike na drastičan način. Ni u kom slučaju ne želimo izazvati osjećaj krivnje ili manje vrijednosti kod ciljanih skupina ovog projekta. No ipak moramo im pokazati da hrana ima veliki utjecaj na njih i na druge ljude diljem planete.

7 KORAKA DO ODGOVORNE PREHRANE:

ODBOR EKO-ŠKOLE

Okupiti prikladan tim koji će biti odgovoran za ovaj projekt i        temu projekta (hrana)
Podijeliti i definirati uloge članovima tima

Motivirati školu za novu temu
ANALIZA HRANE

Istražiti školsku kuhinju i školsku kantinu, te baciti pogled na naše domove

Procijeniti rezultate i utvrditi što bi se moglo poboljšati
PLAN RADA

Temeljem rezultata analize hrane utvrditi koje područje teme “Mi jedemo odgovorno” treba poboljšati
Dogovoriti se što točno treba promijeniti

Načiniti godišnji plan koji će nam pomoći da se približimo “Pravoj hrani”
PRAĆENJE STANJA I OCJENJIVANJE

Dogovoriti se kako bilježiti i procjenjivati tekuće postizanje ciljeva

Kontinuirano nadzirati i procjenjivati naše korake
RAD PREMA KURIKULUMU Uključiti temu hrane u kurikulum
OBAVJEŠĆIVANJE JAVNOSTI I UKLJUČIVANJE MEDIJA

Informirati druge unutar i izvan škole o našem napretku u projektu “Mi jedemo odgovorno”
Naučiti objasniti naše aktivnosti i postignuća, napisati članak, napraviti oglasnu ploču, poster i web-stranicu te informirati preko društvenih mreža
Organizirati događaj na temu hrane za školske kolege, roditelje i javnost

Surađivati s roditeljima, javnošću, stručnjacima za hranu, poljoprivrednicima, kuharima, trgovcima …
EKO-KODEKS – kodeks za odgovornu prehranu Dogovoriti se što je za nas važno kod teme o hrani te isto dodati našem Eko-Kodeksu

EKO ODBOR

Naš eko odbor – eko skupina 2.b i 4. a razreda

- voditeljice eko skupina Vlatka Topolnjak i Renata Cvetko,

zamjenik ravnateljice Boris Opačić, prof biologije Natalija Ivanković,

prof kemije Dubravka Bayer, pedagoginja škole Anđa Kovač

Popis učenika:

Petra Fabijanković, Ana Francesca Cavrić, Nikolina Golubović, Fran Jačimović, Anja Jović, Nikola Kordić, Fran Kovačević, Fran Stipić, Josip Šupe, Ivan Mihanović, Lorena Bočkah, Mia Maršan, Ivor piličik, Lukatoni Karamatić, Mihael Mikec, Antonija Vitez i Luka Lukinić.

U eko odboru smo podijelili svoje uloge kako bi lakše mogli ostvarivati zadatke.

Na našim susretima čitamo pisma koja nam šalje poljoprivrednik iz prošlosti koji nam ukazuje na probleme zdrave i odgovorne prehrane, postavlja nam pitanja i daje ideje za istraživanje.

ANALIZA HRANE

Kako bi što više saznali o prehrambenim navikama učenika naše škole krenuli smo od ispunjavanja anketa o hrani. Pitanja koja su namijenjena djeci, članovi eko odbora su ispunili, a za ostala pitanja trebaju pomoć svojih obitelji pa su anketne listiće nosili kući.

Anketu smo proveli i u školskoj kuhinji s našim kuharicama.

Ankete smo analizirali i dobili podatke koji su nam bili potrebni za izradu našeg plana rada.

 

AKCIJSKI PLAN

Prema rezultatima anketa izdvojili smo naše slabe i jake točke u prehrani u školi  te isplanirali kako ćemo djelovati.

 

 1.POČETNA TOČKA (JAKOST ):

- Dan bez mesa

a) CILJ:  - zadržati dan bez mesa - ponedjeljkom

              -  proširiti bezmesnu ponudu u školskoj kuhinji na još jedan dan

              - svakodnevna ponuda svježeg voća

 

b) AKCIJSKI PLAN:

- odraditi radionicu o utjecaju mesne industrije na klimatske promjene

- istraživački projekt - Kako meso djeluje na naše zdravlje?

- istraživački projekt - Što mogu jesti umjesto mesa?

 

c) AKTIVNOST:

- provedba radionice

- provedba i predstavljanje istraživačkih projekata

- izrada brošure za širu populaciju

 

REALIZACIJA AKCIJSKOG PLANA: 

U prosincu smo informirali učenike s uključivanjem škole u projekt Mi jedemo odgovorno te o provedbi aktivnosti vezanih za projekt.

Početkom drugog polugodišta ponedjeljkom smo uveli dan bez mesa. Učenici svakodnevno u školskoj kuhinji imaju u ponudi sezonsko voće i povrće.








Info
 
E dnevnik

Dragi učenici, korisničko ime i lozinku dobit ćete kod svoje učiteljice ili razrednice.

Dragi roditelji, za uslugu eGrađani obratite se u najbližu poslovnicu FINE.

Priloženi dokumenti:
STATUT 2019.pdf
OTVORENI SAT 2324.xls

 
Dokumenti
 
Oglasna ploča
 

e-mail:
os-eugena-kumicica@zg.t-com.hr;
ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr

MB : 80613269

OIB: 40011714464

TEL: 6221302, 

FAX: 6222029

Ime vlasnika računa : Grad Velika Gorica

Naziv banke: Erste

IBAN broj: HR66 24020061854100005

HR 64

Poziv na broj : 7803-14371-MB uplatitelja

 
 > EKO škola  > 2016-2017
CMS za škole logo
Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica / J. Pucekovića 4, HR-10410 Velika Gorica / os-ekumicica-velikagorica.skole.hr / ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju